Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива Кризни штаб да примени препоруке из Барингтонске декларације о сузбијању Корона вируса, коју је потписало 6000 научника широм света, међу којима су најчувенији вирусолози са универзитета у Оксфорду, Стенфорду и Харварду.

Они траже да се мере заштите грађана одреде спрам животне доби, јер COVID 19 вирус јасно показује разлику у опасности коју изазива за различите старосне доби.

– Кризни штаб нека престане да плаши грађане и малтретира децу и њихове родитеље, него нека се повинује струци и експертима из целог света, потписницима Барингтонске декларације. Научници данас много више знају о COVID 19, него што су знали прошлог пролећа и јасно је да најаве апокалиптичних сценарија због болести од које је, у овом тренутку, смртност мало већа него од сезонског грипа стварају више штете него користи – изјавио је портпарол ПОКС-а Милош Парандиловић.

ПОКС тражи од Кризног штаба да најозбиљније, храбро и са пуном одговорношћу размотри најновија упутства и препоруке престижних научника који траже потпуно отворање вртићa и школа без ношења маски, јер струка каже да популација до 17 година скоро уопште не оболева од овог вируса и да су врло слаби преносници. Научници, потписници декларације, сматрају да ношење маске у школи и социјална дистанца за децу изазива веће физичке и психичке здравствене проблеме, због уношења мањка кисеоника у организам, а вишка угљендиоксида и бактерија због нехигијенских услова ношења маски.
Реномирани стручњаци из ове области траже да за старије од 60 година и оне који имају хронична обољења се направе услови посебне заштите, а свима осталима да се омогући нормалан живот у периоду стицања колективног имунитета који ће ускоро опасност од Корона вируса свести на ону која постоји и од осталих респираторних инфекција.

Цитирамо део декларације:

„Онима који нису вулнерабилни треба одмах да буде дозвољено да наставе да живе нормалан живот. Једноставне мере хигијене, као што је прање руку и останак код куће када су болесни треба да се практикује од свакога да се умањи ‘праг имунитета крда’. Школе и универзитети треба да буду отворени за наставу уживо. Ваннаставне активности , попут спорта, треба да се наставе. Одрасли људи млађе старосне доби треба да раде нормално радије него од куће. Ресторани и остала предузећа треба да се отворе. Уметност, музика, спорт и остале културне активности треба да се поново обављају. Људи који су у већем ризику могу да учествују ако тако желе, док друштво као целина ужива заштиту омогућену вулнерабилним групама од стране оних који су изградили колективни имунитет.

4 Октобар, 2020.

Ова декларација је написана и потписана у Грејт Берингтону (Great Barrington ), Сједињене Америчке Државе, Dr. Martin Kulldorff, professor of medicine at Harvard University, a biostatistician, and epidemiologist with expertise in detecting and monitoring of infectious disease outbreaks and vaccine safety evaluations.

Dr. Sunetra Gupta, professor at Oxford University, an epidemiologist with expertise in immunology, vaccine development, and mathematical modeling of infectious diseases“