Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поднео је данас кривичне пријаве против више службеника Градске управе Нови Сад и МУП Нови Сад због основане сумње да су починили кривично дело „састављање нетачних бирачких спискова“ из члана 158 КЗ РС. Овај члан гласи: „Ко у намери утицања на резултате избора или на референдуму, сачини нетачан бирачки списак, казниће се новчаном казном или затвором до три године“. Кривична пријава терети службенике и њихове налогодавце да су пребацујући пре избора 2613 гласача из Новог Сада у Београд, а затим их враћајући назад у новосадски списак одмах после завршетка избора, саставили нетачан бирачки списак и тиме учинили кривично дело.

„Трагикомичне су изјаве председника Србије, Александра Вучића, да су ово били најчистији избори до сада, јер овакве очигледне злоупотребе са бирачким списковима нису забележене ни у једној држви и направиле су од избора праву лакрдију. Власт је на овај начин обесмислила изборни процес и саму суштину демократије. Уместо да избори буду прилика да се грађани изјасне коју политику подржавају, ова власт их је претворила у утркивање где ће више пребацити бирача из других средина, како би се обесмислила изборна воља грађана“ – изјавио је председник ПОКС, Војислав Михаиловић.

„Наша кривична пријава све то доказује и ускоро ћемо видети да ли наше правосудне институције, тужилаштво и полиција имају бар мало независности и да ли ће радити свој посао. Уколико не буду хтели, врло брзо ће доћи време када ће институције бити ослобођене, а кривци одговарати. На примеру Новог Сада се види метод изборне крађе која постоји и у другим срединама. Дакле, број бирача у Новом Саду је дана 12. октобра 2023. био 339.971, а 1.децембра се смањио на 337.290, према утврђеној одлуци Републичке изборне комисије о коначном броју бирача у овом граду. Јасно је да је тих 2.681 Новосађана пребачено из новосадског у београдски бирачки списак да ‘припомогну’ изборном резултату Српске напредне странке на изборима у Београду. Од завршетка избора до 25. јануара ове године сви ти гласачи су враћени у новосадски бирачки списак и сада број бирача у Новом Саду износи 340.125, на дан 25.01.2024. Овде је свима јасно да се и сама власт губи у марифетлуцима, да покушава да прикрије крађу и заметне трагове, али то није могуће, јер су у лажи увек кратке ноге“ – додао је Михаиловић.

Уз саопштење шаљемо вам и текст кривичне пријаве поткрепљен документацијом из које се врло јасно може видети исправност наших тврдњи, као и да је на неким бирачким местима у урбаним срединама у Новом Саду, од предзадњих избора до задњих, за само годину ипо дана број бирача повећан за преко 25 одсто, иако на тој територији није изграђена ни једна нова зграда. Ово указује на упис огромног броја гласача са лажним пребивалиштем. Тражимо прво одговорност свих који су учесвовали у очигледној изборној крађи, па тек после тога поновљене изборе.