Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) подржаће у Скупштини Србије доношење закона о пресађивању органа, чији нацрт је припремљен и ускоро ће бити послат Влади Србије на усвајање.

Народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић, који је и сам власник донорске картице, истиче да је протеклих година свест о важности овог процеса порасла, али да је она у Србији и даље на ниском нивоу.

– По новом закону, сви грађани Србије ће се водити као потенцијални донори органа, ако то изричито не одбију. На овај начин ће се повећати број донора, па ће велики број људи који су чекали трансплантацију органа, добити шансу да се излече и наставе нормалан живот. Нема племенитијег чина од спасавања туђег живота и сви треба да будемо свесни тога – изјавио је Гојковић.

У Србији је, по званичним подацима, тренутно 6 донора на милион становника, док је, на пример, у Словенији и Хрватској њихов број и до шест пута већи.

Покрет обнове Краљевине Србије позива и све друге посланике и јавне личности да се прикључе кампањи потписивања донорских картица и да тако промовишу и директно учествују у овом хуманом и племенитом чину.