Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) изражава дубоку забринутост због најаве шиптарских институција да ће започети радове на локалитету српске катедралне цркве Св. Николе из 14. века у близини тврђаве Ново Брдо на Косову и Метохији.

– Зла намера Шиптара види се и по томе што је црква Светог Николе као саборни храм новобрдских и грачаничких епископа, на сајту некаквог министарства културе лажне државе Косово означен као римокатоличка црква, без икаквог помињања аутентичне историје храма. Њихова нaмера је јасна а она се своди на фалсификовање историјских чињеница и насилно присвајање српске културне баштине и заостваштине, јер Шиптари своју немају. Позивамо УНЕСКО, друге међународне организације, као и наше институције да реагују и не дозволе поновно уништавање српских светиња, које се на Косову и Метохији континуирано дешава последњих 20 година, изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да се храм Св. Николе налази у једној од четрдесетак специјалних заштићених зона, које чак и по законима у квази држави Косово подлежу посебној процедури, која не зависи само од шиптарских институција, већ и од става Српске православне цркве, што се свесно игнорише.