На данашњи дан пре 83 године убијен је је витешки краљ Југославије Александар Први Карађорђевић у француској луци Марсеј. Атентат се догодио 9. октобра 1934. године, приликом државне посете Француској у коју је отпутовао да би учврстио одбрамбени савез против нацистичке Немачке.

Eвропска јавност трагедију у Марсеју оценила је као заверу против мира, а атентат на краља Александра је први атентат у историји који је забележен филмском камером.

Визија краља Александра о границама без иједног наоружаног војника, о границама отвореним за слободан проток робе и капитала, биле су тада само визија далеке будућности.

-У савременим историографским аналитичким круговима убиство краља Александра сматра се за почетни догађај у спирали збивања које су условиле почетак Другог светског рата. – каже Жика Гојковић, лидер Покрета Обнове Краљевине Србије – Победничка визија преткомунистичке Србије базирана на монархистичким темељима представља образац и пречицу до моралне, духовне обнове нације и државе. Србија је мора искористити! Вечна слава и хвала витешком краљу Александру Првом Карађорђевићу. С’ вером у Бога за краља и отаџбину!

Краљ Александар био је други син Петра Првог Карађорђевића и кнегиње Зорке, кћерке црногорског краља Николе Петровића, а престолонаследник је постао након што се његов старији брат Ђорђе Карађорђевић одрекао престола 1909. године.

У Палестини је по трагичној смрти краља Александра засађена „Гора краља Александра”., а остаће упамћен и као велики поборник панславизма, владар који до краја свог живота није желео да призна комунистички Совјетски Савез.

Краљ Александар Први Карађорђевић сахрањен је 18 октробра на Опленцу.