Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поздравља снимање домаћег филма и серије „Чарапе краља Петра“, Лазара Ристовског, у коме је оживео личност омиљеног српског краља, Петра Првог Карађорђевића Ослободиоца.

Подржавамо овај пројекат, без обзира на редовне критичаре да је скуп за јавни сервис који се финансира из буџета. С обзиром на то да је реч о једном од најзначајнијих владара у српској историји, упамћеном по ослобођењу српског народа, културном, друштвеном, економском и привредном процвату државе, Србија му се мора одужити макар на овај начин.

– Чарапе Краља Петра је први филм посвећен најславнијем српском владару, а више од 600 их је било обојених комунистичком идеологијом. Мора се стати на пут злоупотреби кинематографије у кривотворењу историје, што је чињено у прошлости. Данас, када медији играју значајну улогу у просвећености и информисаности друштва, веома је важно да се овим путем пласирају веродостојне информације и чињенице о битним темама и догађајима из прошлости, а овај филм ће свакако допринети томе – истакао је Жика Гојковић, председник ПОКС.

Он је додао да је Србија у време краља Петра низала победе на свим пољима: „Држава је била стабилна, фискално независна, непрестано је ширила своје територије и радила на изградњи вековима разаране инфраструктуре и културног блага. Тај пут просперитета насилно је прекинут доласком комунизма на власт,чије катастрофалне последице и данас осетимо. Надамо се да су овакви пројекти само почетак у низу сличних, којима би се подигла свест о значају и вредностима идеје обнове краљевине.“

насловна фотографија: Филмски центар Србије