Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) тражи да држава хитно испита дуговања политичара, функционера и јавних личности од деведесетих година до данас и да се наплате све њихове заостале обавезе према Пореској управи и другим државним институцијама, као што се ургентно чини када су  обични грађани у питању.

– Политичари и функционери морају први да осете репресивни апарат државе када су дуговања у питању. Држава мора да покаже да нема повлашћених и да закон важи за све једнако. Вест да је заплењена имовина Марије Милошевић, ћерке бившег председника СРЈ, процењена на више од два милиона евра, само због дугова према банци, је вест која охрабрује, иако се чекало више од деценије на то. Када би се вратио сав новац који је покраден деведестих и пренет на Кипар и друге оф-шор зоне, Србија би се препородила. Држава је мало учинила да се покраден новац врати, али ни сада није касно за то  – изјавио је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

У развијеним земљама Европе, попут Краљевина Холадије, Норвешке, Велике Британије и Шведске, приоритетна обавеза свих грађана и предузећа је плаћање накнада према држави и доказивање порекла имовине. У таквом, здравом систему, на минимуму су корупција , криминал, утаја пореза и рад на црно.

–  У овим земљама сви грађани су једнаки, без обзира на статус у јавности, радно место, или друштвени сталеж ком припадају. Када променимо државно уређење, променићемо и систем и приближити Србију успешним и развијеним земљама Европе – закључио је Гојковић.

фото: Дарко Војиновић/АП/Бета