Челници и чланови Градског одбора ПОКС у Шапцу присуствовали су помену Војводи Брани и четницима крај спомен обележја у дворишту Медицинске школе „ др Андра Јовановић“.

Скупу су присуствовали и потпредседник ПОКС Драган Нинковић и члан Председништва Душан Радосављевић, који се у име наше странке обратио окупљенима пригодним говором.

Споменик Војводи Брани Јовановићу је најстарији четнички споменик у Србији. Сва остала спомен обележја подигнута су у периоду након Првог светског рата, док је шабачки споменик подигнут у време борби против Турака и Бугара у Старој Србији (Македонија и Косово) на почетку 20. века.

Одеди четника су почели да делују још на крају 19. века на територији Балкана као герилске јединице. Најчешће су то биле акције против Турака и Бугара на територији Македоније, Бугарске и Косова. Јединице су активно учествовале у оба Балканска рата и у Првом Светском рату. Четничке акције су незаслужено и свесно занемариване од стране званичне историографије уРепублици Југославији и Србији, само зато што су учесници тих борби себе називали четницима.

Споменик четницима у Шапцу  је подигнут 1. септембра 1908. године крај Марвеног трга, као први јавни споменик у граду. Посвећен је свим четницима изгинулим по Старој Србији и Македонији од 1904. до 1907. године у борбама против Турака и Бугара. За време комунистичког режима споменик је само пуком срећом преживео и опстао до данашњих дана. Наиме, он је од 1945. године био у забаченом делу дворишта где је зарастао у жбуње и коров. Крајем прошлог века је обновљен. Од 1992. године, захвални Шапчани окупљају се на овом спомен обележју сваког Видовдана и уз помен четничким јунацима  обележавају један од највећих српских празника.

Споменик има форму обелиска који се сужава ка врху и постављен је на степенасти постамент. На предњој страни уклесане су речи:„ПРЕКО ГРОБОВА СВЕТИХ – СЛОБОДА НИЧЕ. ЖРТВАМА ОВАКО, ХРАБРО ПАЛИМ, СРБИ СЕ ДИЧЕ! СЛАВА ВАМ БРАНО, БОГДАНЕ, ЛАЗО И ДРУГИ ЈУНАЦИ! ВАША ИМЕНА ЋЕ ВЕЧНО СЈАТИ К’О СУНЦА ЗРАЦИ“.