Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) затражиће подизање споменика Кнезу Павлу у близини Новог двора, који је сазидан 1922. године као резиденција Краља Александра I Карађорђевића, затим од 1934. био Уметнички музеј Кнеза Павла, а данас је седиште председника Републике Србије.

– Данас на жалост, нема тако способних и одговорних политичара, мудрих и далековидих дипломата, какав је био Кнез Павле. Да није недемократским и насилним путем, неодговорним и издајничким војним пучем, свргнут са власти, Југославија би задржала војну неутралност током Другог светског рата и тиме избегла непотребне, огромне жртве, страдања и разарања. Не би била створена Независна Држава Хрватска, а тиме би били спасени животи преко милион Срба. Био би избегнут братоубилачки рат између четника и партизана и подела која постоји и данас. Кнез Павле је од београдске касабе направио модерну метрополу, оставио бројне музеје, грађевине и непроценљива уметничка дела свом народу. Најмање што можемо учинити да му се одужимо је да му подигнемо велики споменик у близини грађевине која је за њега имала посебан значај – изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да је споразум који је Кнез Павле у име Краљевине Југославије потписао са Немачком подразумевао три значајне ставке. Прва нота је обавезивала силе Осовине да поштују територијални интегритет и суверенитет Југославије. У другој ноти силе Осовине су обећале да неће тражити од Југославије било какву војну помоћ јер су уважиле њен статус војне неутралности, а у трећој су обећали да неће тражити од Југославије дозволу за превоз своје војске преко југословенске територије током рата. У исто време Велика Британија није понудила никакву помоћ, осим претње да уколико се потпише такав споразум од интереса за Србе, да ће га протумачити као акт непријатељства, јер им је било у интересу да се рат распламса на Балкану, а не на њиховом острву. Сви смо сведоци, да катастрофалне последице раскидања тог споразума осетимо и данас и свима је јасно колико је Кнез Павле био у праву.