Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) предлаже Скупштини Града Краљева да се данашњи дан – 10. октобар – уведе у званични календар као датум од значаја за тај град, јер је тог дана кренуо заједнички напад 4.500 четника и 1.500 партизана на нацистичке окупаторе.

– Војска генерала Драгољуба Михаиловића предводила је ослобођење Краљева, а комунисти су им после то вратили протеривањем и одмаздом према њима. Тада се нису борили „наши“, или „њихови“, него хероји против зликоваца. Ипак, партизани су учествовали у борбама до одређеног тренутка, а када је опсада Краљева престала, започели су крвави грађански рат усмерен против припадника ЈВуО. Комунисти су, нажалост, писали историју седам деценија уназад и покушали да униште сећање на подвиге четничких јединица. Тако је годинама после рата 7. октобар слављен као Дан артиљерије ЈНА, а топове су партизани добили од равногораца. Због тога данас тражимо да се ова неправда исправи и да се херојима у њој нађе место – поручио је Драгослав Сталетић председник ГО ПОКС у Краљеву.

Подсећамо, припадници Југословенске војске у Отаџбини ослободили су претходно неколико мањих градова и места по Србији, а напад на Немце у Краљеву је био први удар на неки већи град. Немачке снаге су бројале 3.000 људи, тенкове, тешку артиљерију и једну ваздухопловну ескадрилу.

Истинско сећање на ове славне догађаје су две улице у Краљеву, које носе име по двојици хероја ове опсаде – капетану Јовану Дероку и поручнику Јовану Бојовићу.