Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) учествовао је данас у акцији коју је организовао историчар др Срђан Цветковић, ископа Краљеве чесме на локалитету Лисичји поток, где је после ослобођења Београда, нова власт ликвирала више хиљада грађана само зато што су били политички неистомишљеници комунистичког поретка.

Са овог места ПОКС је упутио захтев Влади Србије да се обелодане резултати вишегодишњег рада Комисије за откривање тајних гробница после Другог светског рата, да се јавности омогући увид у списак преко 60.000 убијених, који су били разлози за њихову ликвидацију  и документе о терору комунистичких власти, као да се обави ексхумација жртава.

– Комунисти су, током периода који је народ назвао „Црвени терор“, а нарочито после 20. октобра 1944. године, убили у Србији више од 200.000 недужних људи без суђења, само зато што су били за краља, а њихова тела бацили у масовне гробнице. На местима њихових гробова градили су стадионе, стамбене објекте, пијаце. Нико никада није одговарао за тај злочин. Најмање што данас можемо да урадимо за невино страдале је да откријемо место где почивају њихови земни остаци и достојно их сахранимо. Док држава Србија званично не осуди ове злочине, не извини се потомцима жртава и тиме макар делимично исправи ову неправду, неће бити напретка за наш народ и државу. Није случајно то што нам се дешавају порази за поразом и несреће. Душе невино страдалих морају наћи свој мир, да бисмо и ми били мирни са собом и пред Богом – изјавио је Жика Гојковић, народни посланик и председник Покрета обнове Краљевине Србије.

ПОКС подсећа да се на територији Србије налази више од 200 масовних гробница, које је утврдила комисија Владе Србије. Број жртава никада није тачно утврђен, али из расположиве документације знамо да он прелази 60 хиљада пописаних, именом и презименом. Обзиром да је више страдалих о којима се није водила евиденција, него о којима јесте, та цифра прелази 200.000 људи. Реч је о највећем покољу на територији ослобођене Европе који је трајао од септембра 1944. до фебруара 1945. године, а чији су идејни творци били високи чиновници Комунистичке партије Југославије.