Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) организовао је обележавање 74. годишњице страдања више од 3.000 најугледнијих Шапчана које је, након ослобођења од Немаца 1944. године ликвидирала нова комунистичка власт, само зато што су били за краља. Одавању почасти невиним жртвама придружили су се потомци убијених и грађани Шапца. Симболична шетња „стазом смрти“, како је народ назвао пут од храма Светог Петра и Павла до Железничког моста, са ког су бацана тела убијених Срба у Саву, представља подсе0ћање на тај трагични догађај.

– Морамо сачувати од заборава стравичан злочин комунистичких власти који се догодио у Шапцу пре 74 године, када су страдали наши суграђани који су били отворено против новог, тоталитарног, једнопартијског система. Они за које се знало да су за демократски, вишепартијски систем какав је био пре окупације и обнову краљевине, убијени су. Битно је за наше друштво да се отворено прича о томе и да грађани сазнају истину, да се никада више ништа слично не би поновило. Из данашње перспективе свакоме делује невероватно да су се људи убијали само зато што су опредељени за другу странку или идеологију, али то се десило 1944. године. Важно да сваки град у Србији следи пример Шапца и подсети на ове немиле догађаје јер је у Србији државна комисија пронашла више од 200 масовних гробница и списак од 60 хиљада убијених, а процењује се да је број жртава комунистичког тоталитарног поретка преко 200 хиљада – рекао је Драган Нинковић, потпредседник и члан Председништва ПОКС.

Покрет обнове Краљевине Србије подсећа да су масовне егзекуције политичких неистомишљеника у Шапцу почеле на Свету Петку, у ноћи између 26. и 27. октобра 1944. године и трајале су до 15. маја 1945. године. Малобројни преживели су описивали ова убиства као најбруталнија и најсуровија. Пуцњи су се чули до дубоко у ноћ, а коришћено је и хладно оружје, ножеви, секире и маљеви, за ликвидирање монархиста.