Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) најстроже осуђује одлуку Хрватске да незаконито упути јавни позив за закуп одмаралишта на Јадрану која припадају Србији.

– Имовина која је некад припадала нашим предузећима по закону мора да се врати Србији. Споразум о сукцесији је званично усвојен пре 14 година и Хрвати су га испоштовали када су имовину враћали Македонији и Словенији. Међутим, Србији и Босни без обзира на закон ништа није враћено. Један објекат у луксузном месту Башка Вода је чак продат, а четири дата у закуп на 30 година. Захтевамо да се српска имовина врати власницима и да се казне они који су је злоупотребљавали годинама – изјавио је Жика Гојковић, председник ПОКС.

ПОКС подсећа да, према Споразуму о сукцесији из 2004. године, физичка и правна лица са држављанством СФРЈ имају право на повраћај одузете имовине у чијем власништву су били до 31. децембра 1990. године.

Ово није питање за Србију и Хрватску, него за Европску унију, која осим растућег фашизма нашој суседној држави увелико толерише и криминал. Очекујемо од Комитета за људска права Уједињених нација, који ће ускоро заседати по овом питању, да казни Хрватску за кршење закона и да наложи враћање имовине правим власницима.