Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) осуђује изјаву посланика владајуће већине у Црној Гори који истичу да је Подгоричка скупштина била нелегитимна институција, да је присаједињење Краљевине Црне Горе Србији било нелегално, противно међународном праву и практично равно окупацији.

– Бесмислене су оптужбе појединих посланика са Цетиња да је Србија окупирала Црну Гору на данашњи дан пре сто година, докле год живе у народу Његошеве речи и докле год је на Цетињу круна Краља Стафана Дечанског Немањића, сведок српске средњовековне државе. Србија никада не може бити окупатор Црне Горе, јер би то било исто као да је неко у Шумадији назове окупатором или у источној Херцеговини. Колико год велика била жеља за влашћу и самосталном трошењу новца актуелне црногорске власти и колико год се користио репресивни апарат, ипак се историја не може тако лако кривотворити, нити покидати везе између истог народа који живи у две државе – изјавио је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да је Подгоричка скупштина представљала коначни корак у вековној тежњи ка уједињењу Србије и Црне Горе. Скупштину је надгледала и међународна комисија из Берна која је издала правилник о раду скупштине. Жеља српског народа за уједињењем је била толика да су све одлуке скупштине донешене скоро једногласно.