Јуче се навршило 90 година од четврте партијске конференције КПЈ, познатије као Дрезденска конференција, на којој су дефинисани дугорочни циљеви те партије, који су имали катастрофалне последице за све народе некадашње Краљевине СХС/Југославије, нарочото Србе, а неке су још увек у току.

– У Дрезден пре 90 година наши комунисти су одлучили да им је циљ разбијање Југославије некада најснажније краљевине Балкана. Комунистичка политика нас је довела до руба егзистенције, донела нам ратове и страдања. Сепаратизам какав ми данас познајемо, у Војводини и на Косову, дефинисан је управо на овом конгресу. На њему су постављени темељи разарања, не само Југославије, већ и саме Србије. Данас морамо да се сетимо овог срамног догађаја и наставимо борбу како се никада не би поновио такав сценарио – поручио је Војислав Михаиловић, потпредседник ПОКС.

Дрезденски конгрес одржан је 1928. године када је на заседању одлучено да се, у званични програм КПЈ, прошири за став о одвајању држава Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Македоније, као и мађарске и албанске мањине, зато што су они под утицајем ”Српске хегемоније”. Челници партије позивали су и да се ”Сломи кичма СПЦ и монархији”, а касније им је ова мржња према Српском народу послужило као темељ за стварање савезништва са хрватским Усташама 1935. године.