Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива градску власт у Београду да подигне споменик легендарном команданту и комити Војиславу Танкосићу.

– Србија треба на прави начин да се одужи својим великанима и ратницима из прошлости који су пресудно утицали да данас живимо у слободној земљи. Херој као што је Воја Танкосић заслужује достојан споменик у нашем престоном граду, који би подсећао да су храброст, одважност и жртва за слободу непролазне вредности и да ће трајати док је Срба. О његовој величини и страху који је сејао у тадашњој Аустругарској монархији довољно говори чињеница да су Аустроугари откопали његово тело, идентификовали га и сликали како би умирили јавност у Бечу – закључио је потпредседник ПОКС Војислав Михаиловић.

Војислав Танкосић је био оснивач српских четника и комита, регрутовао је војниике широм Србије и Босне и спремао их за обрачун са Аустроугарском војском уочи Првог светског рата. По избијању Великог рата постао је командант Добровољачког одреда у Београду, а затим Рудничког добровољачког одреда. Смртно је рањен код Игришта, за време повлачења српске војске 1915. године.

Споменик легендарном команданту требало је да буде подигнут још 1941. године, али је то омео рат. Данас ту историјску неправду треба да исправимо.