Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) најстроже осуђује нове најаве из Загреба да ће Хрватска наставити да блокира преговоре Србије за улазак у Европску унију.

– Ако ЕУ не може да спречи Хрватску да уцењује Србију и ради све да нам спречи и отежа пут ка чланству, онда не треба ни да настављамо преговоре. Земља која је протерала стотине хиљада Срба у „Олуји“ и то слави као државни празник, сада тражи од нас промену граница. Ова држава, чланица ЕУ, у којој градоначелници позивају на линч српске деце, а званичници свакодневно шире говор мржње и насиља, тражи од Србије поштовање права мањина. То је лицемерна политика, која ако има подршку ЕУ нам шаље јасне сигнале да нам ту није место – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Хрватска је ушла у Европску унију без регулисања имовинских права са Србијом и другим суседним државама. Избеглице нису обештећене, а српска мањина је системски дискриминисана. Хрватска системски покушава да поништи историју и страдање стотина хиљада људи у Јасеновцу. У Хрватској се данас, усред Европе, гласно и јавно промовише усташки покрет. Ако таква држава има било какво право гласа и може да утиче на улазак наше земље у Европску унију – онда нам Европска унија не треба.