Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) изражава забриност да је и данас, 78 година након проглашења НДХ, усташтво у Хрватској и даље живо и актуелно.

Иако је прошло готово осам деценија од формирања ове квинслишке фашистичке творевине у којој су почињени најмонструознији злочини над Србима, и даље се ствара атмосфера линча и отпора према свему што је српско.

– Покушаји да се умање размере масакра у Јасеновцу и другим логорима у НДХ, где је убијено више стотина хиљада Срба, Јевреја и Рома, јасно говоре да политичка елита у Хрватској не жели да се истински одрекне усташког наслеђа. Напротив, хрватски званичници на различите начине подстичу анти-српско расположење готово свакодневно. Са највиших државних инстанци у Хрватској усташки поздрави и крилатице, изговарани док се клала српска нејач, релативизују се и представљају као “стари хрватски поздрави”. Чак ни спортски успеси нашег суседа не могу бити прослављени без усташког колорита, где се уместо уместо подршке спортистима, изражава мржња према Србима. Ове поражавајуће чињенице постају још и горе када се узме у обзир чињеница да је Хрватска пуноправна чланица Европске уније, која на такво понашање не реагује – истакао је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС поручује да неће дозволити да се забораве и умање жртве усташког режима под Антом Павелићем, нити да се на било који начин угњетава и дискриминише српски народ.