Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) најоштрије осуђује брутално пребијање двадесетак Срба из Штрпца на Косову и Метохији, који су мирно протестовали због изградње мини-хидроцентрале у тој општини.

– Брутално пребијање Срба у Штрпцу, од којих је једном детету сломљена рука, само зато што су хтели да заштите своје изворе пијаће воде, јасна је порука шиптарских власти да нису пожељни на Косову и Метохији и да треба да се иселе. Иако су мирни протести почели још прошле године поводом изградње мини-хидроцентрала које угрожавају пијаћу воду, није случајно што се оваква брутална реакција догодила баш сада, после самита у Берлину. Она показује немоћ Албанаца и бес што њихови ментори нису успели Србију да баце на колена – изјавио је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да је сам покушај изградње мини-хидроцентрале у Штрпцу нелегалан чак и по прописима привремених косовских институција. Становницима овог краја одузима се пијаћа вода и сам извор са кога се врши водоснабдевање, а општина се налази на заштићеном подручју Националног парка „Шар-планина“.