Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) осуђује срамно сакривање истине од стране америчке амбасаде и државних званичника Србије, приликом обележавања годишњице спашавања више од 500 савезничких пилота у Другом светском рату, да су ту историјску операцију извели четници Драже Михаиловића.

– Невероватно је да Дражу Михаиловића, нису споменули ни једном речју, ни амерички амбасадор, ни наши државни званичници, а он је најзаслужнији за спасавање 500 америчких и британских пилота у Другом светском рату. Операција спашавања савезничких пилота под називом Ваздушни мост сматра се за једну од најуспешнијих спасилачких мисија иза непријатељски линија у историји ратова. Извели су је припадници Југословенске војске у отаџбини Драже Михаиловића и ту историјску чињеницу нико не може да промени. То што амерички званичници не желе то ни да спомену, њихова је срамота и никако не може да умањи херојство четника који су жртвовали своје животе спашавајући савезничке пилоте које су оборили Немци изнад наше земље. С обзиром на то какву политику САД воде према нашој земљи последњих тридесетак година, није ни чудо што су се потрудили да забораве српске јунаке. Ипак, најважније је да Срби то памте, иако се државни званичници труде да то падне у заборав – изјавио је потпредседник ПОКС и унук Драже Михаиловића, Војислав Михаиловић.

ПОКС подсећа да је операција Ваздушни мост највећа акција спашавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату. Акцију су извели припадници Југословенске војске у отаџбини Драже Михаиловића у сарадњи са авијациом САД . Највећи број пилота је евакуисан са импровизованог аородрома у селу Прањани 1944. године. У америчким војним круговима ова спасилачка мисија позната је под именом Халијард.