Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) у потпуности подржава став Одбора за стандардизацију српског језика да не постоји посебан језик бошњака који се лингвистички разликује од српског језика и да се не сме дозволити увођење тзв. босанског језика у наш образовни систем.

– Босански језик не постоји, а прихватање студијског програма на овом измишљеном језику на универизитетима у Србији који су за то поднели захтев, значило би пристајање на прекрајање научних истина и присвајање српске језичке и културне баштине. Осим што би Србија била једина земља на свету где би се као посебан језик студирао босански, била би учињена непроцењива и ненадокнадива штета целокупној нашој култури и националном идентитету. Због тога позивамо Комисију за акредитације и проверу квалитета у високом образовању да сваки такав захтев који им буде поднет без одлагања одбије – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да је и у прошлости српски језик присвајан и својатан, о чему је писао и наш велики песник и дипломата у време краљевине, Јован Дучић.