Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) упућује најоштрију критику Пољској за одлуку њене владе да на 80. годишњицу од почетка Другог светског рата, која се обележава 1. септембра у Варшави не позове и председника Србије.

– Одговор пољских власти да су „позивнице упућене најближим пољским партнерима из ЕУ, НАТО и земљама Источног партнерства“, доводи у питање да ли Пољска умањује заслуге Срба у борби против фашизма, и не признаје жртве и значај нашег народу у борби против фашизма. Порука годишњице сећања на Други светски рат требало би да буде упозорење за савремени свет да се границе не мењају силом, да се пактови не склапају иза леђа и на штету других држава, да се не попушта пред агресивним потезима неких земаља ради мира, што касније доноси још гори ратни пожар – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

На 80. годишњицу избијања Другог светског рата у Варшави позвано је 40 иностраних делегација и око 250 гостију из целог света. На Тргу Пилсудског говоре ће одржати председници Пољске, Немачке и САД, док председник Русије Владимир Путин није позван, што је недопустиво.