Покрет обнове краљевине Србије (ПОКС) поздравља одлуку стручног одбора Академије филмске уметности и науке Србије да филм „Краљ Петар I“, у режији Петра Ристовског, буде кандидат Србије за награду Оскар у 2019. години.

– Филм о чувеном српском краљу, највољенијем владару који је низао победе и удвостручио територију наше земље, поносно ће нас представљати у свету. После деценија промовисања лажне историје коначно је време да се снимају филмови о великим српским победама и владарима. Доста смо гледали комунистичку пропаганду кроз партизанске филмове којима се успешно сакривала истина да је Србија имала два антифашистичка покрета – Партизански и Четнички, генерала Драже Михаиловића.– поручио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да је у доба комунизма снимљено више од 600 филмова о партизанима и да је у Србији деценијама владала незапамћена пропаганда против свега што је представљало краљевину. Иако се поједини филмови о Драгољубу Дражи Михаиловићу, првом борцу против фашизма у поробљеној Европи, и данас забрањују у неким градовима у којима су на власти наследници комуниста, одлуке попут ове – да се за Оскара такмичи филм о Краљу Петру I Карађорђевићу јасан су показатељ правца у ком се креће наша држава.