Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) предложиће измену Закона о основама система образовања, којом ће бити строго забрањено поседовање и употреба мобилних телефона током трајања наставе.

– Некад су се деца дружила, данас се не одвајају од мобилних телефона којима све снимају и постављају на друштвене мреже. Главна забава је извргавање руглу наставника и ученика и снимање вршњачког насиља. Не тражимо да им се забрањују мобилни телефони, већ да се уреди њихова употреба. Школе могу да донесу правилнике о ношењу и коришћењу телефона, али тек када то закон уреди, знаћемо да ће сигурно бити уређено. На тај начин, квалитет наставе би био неупоредиво виши, а то би утицало и на смањење стопе насиља на интернету и друштвеним мрежама – истакао је Жика Гојковић, народни посланик и председник Покрета обнове Краљевине Србије.

У важећем Закону о основама система образовања тежим прекршајем се сматра употреба телефона и уређаја „у сврхе којима се угрожавају права других, или у сврхе преваре у поступку оцењивања“. Предлажемо да се потпуно забрани поседовање телефона и да се ти уређаји остављају за време наставе код учитеља, разредних старешина, или на другом месту које се одреди интерним правилником школе.