На годишњицу атентата на Краља Александра I Карађорђевића, који је на данашњи дан убијен у Марсеју, Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) још једном позива градску власт у Београду да донесе одлуку о дуго чеканом постављању споменика једном од највећих српских владара.

– Крајње је време да се изгради споменик који се годинама најављује и тако ода почаст оном који је ујединио све Србе у једну државу. Витешки краљ Ујединитељ, био је врховни комадант српске војске у Великом рату и створио је државу већу од Душановог царства. Србија и Југославија је у време његове владавине имала снажан индустријски замах и реформисану пољопривреду – јаког сељака и јако грађанско друштво. У Паризу већ осам деценија поносно стоји његов споменик, а време је да се овом великану постави достојно обележје и у нашој престоници – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да су сви споменици краљу Александру који су подигнути после његове смрти порушени. У осталим деловима Југославије то су урадили фашисти или усташе још 1941. У централној Србији – комунисти – током 1945. и 1946. године. Наш краљ, који је прва жртва фашизма у Европи, у Београду још увек нема ни улицу. Будући да је најављено да ће на једној од наредних седница Комисије за споменике и називе тргова и улица Града Београда бити утврђено место где ће бити подигнут споменик краљу Александру Првом Карађорђевићу, очекујемо да се та одлука донесе до краја ове године и тако достојно заокружи обележавање стогодишњице од Великог рата.