Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) тражи од Владе Србије да издвоји више новца за социјално угрожене породице и превентивне мере у педагошко-психолошком смислу, како би се смањио број одузимања деце од родитеља.

– Држава треба да предузме све мере и механизме како би сачувала породицу, односно децу у заједници са родитељима. Тек у изузетним случајевима, када су исцрпљене све могућности и када је здравље, нормално одрастање и живот детета угрожен, држава треба да предузме меру одвајања детета од родитеља. Садашња пракса није таква и то морамо променити. Породица је најприродније и најбоље место за одрастање детета и због тога је неопходно учинити све како би она ту и остала. Чак шест хиљада деце се налази у хранитељским породицама у Србији, а због недовољно новца и капацитета, Центри за социјални рад често немају могућности да спроводе превентивне мере у породицама које су у кризи, а које би предупредиле одузимање деце. Због тога тражимо да Влада Србије определи већа средства, а у циљу пружања подршке породицама којима је помоћ потребна – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да се у периоду између 2014. и 2018. године број деце у Србији смањио за 2,8 одсто,а да се у истом периоду број деце која су у систему социјалне заштите, ван своје породице, повећао за чак 5,8 процената. Према извештају Републичког завода Србије за социјалну заштиту за 2018.годину, удео деце корисника социјалне заштите у општој популацији деце износио је 16,4 процента.