Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поднеће Скупштини Србије предлог измене Закона о основама система образовања којом ће ученицима бити строго забрањено поседовање и употреба мобилних телефона током трајања наставе.

– Под контролисаним условима, коришћење рачунара у настави је пожељно, али мобилним телефонима, таблетима и другим „паметним уређајима“ које се не користе у сврхе учења градива, није време ни место да се користе на часовима у току наставе. Не тражимо да им се забрањују мобилни телефони, већ да се уреди њихова употреба. Важно је да им телефони не звоне на часу, да њима не снимају наставнике и вршњаке, да их не извргавају руглу на друштвеним мрежама. На тај начин, смањила би се стопа електронског насиља – рекао је председник ПОКС-а Жика Гојковић.

Забрана о употреби телефона и таблета у школама постоји у многим земљама, попут Велике Британије и Француске. Немачка је интерним актима забранила коришћење мобилних телефона у предшколским установама, основним школима и првом разреду средње школе, док је Русија најавила промену закона о потпуној забрани мобилних уређаја у образовним институцијама до краја текуће школске године. ПОКС предлаже да ученици за време наставе остављају телефоне код учитеља, разредних старешина или на другом месту које се одреди интерним правилником школе.