Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) предложиће Скупштини Србије низ законских измена како би се поправио положај трудница и породиља по узору на Краљевину Шведску, која је услове за родитеље довела на највиши ниво у Европи. Такође, тражимо од Владе Србије да по хитном поступку реагује и обезбеди редовну исплату накнада за породиље које у Србији и даље касне.

– Нема већег приоритета за Србију од борбе за повећање наталитета и против „Беле куге“. За нас је то борба за егзистенцију и будућност. Позивамо државу да се угледа на пример Краљевине Шведске, која је најдаље отишла у борби за пораст наталитета и обезбеђење максималних услова младим породицама. У Шведској се оба родитеља заједно могу да остваре чак и до 480 дана породиљског одсуства, а мајкама се плаћа чак 390 дана. Породиљско одсуство може да се користи док дете не напуни осам година, а родитељи који раде имају законско право да скрате радно време и до 25 одсто, док породице са слабијим примањима добијају и додатну новчану помоћ државе – нагласио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС тражи да држава, за почетак, стимулише послодавце пореским олакшицама да дуплирају накнаде за породиље. Такође, тражимо и да се што пре регулише исплата ових накнада и да она постане редовна, а да се за незапослене труднице обезбеди помоћ државе која ни у ком случају не сме да изостане.