Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да покрене иницијативу за увођење бесплатног јавног превоза у Србији, по узору на Кнежевину Луксембург у којој ће сви видови јавног превоза бити бесплатни од 1. марта 2020. године.

– Бесплатан јавни превоз за финансијски угрожене категорије становништва није популизам, него дугорочно решење које ће донети вишеструке користи. Број аутомобила на нашим улицама је прешао сваку меру, а уз огромне гужве доноси нам и повећан ниво буке и загађену животну средину. Градови који су укинули наплату јавног превоза доживели су повећање броја путника који га користе, али су успели и да сачувају своју околину. Први град који би требало да уведе бесплатан превоз је Београд, а по узору на престоницу и остале локалне самоуправе. Превоз за почетак треба да буде бесплатан за финансијски најугроженије категорије становништва, незапослене, децу, студенте и пензионере, на терет буџета и са незнатним повећањем саобраћајних такси за највеће локалне компаније – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Европски градови све више прелазе на овакав систем, који, када се елиминишу трошкови штампе и технологије за откуцавање карата, као и запослених у продаји, доноси уштеде, чак и профит. У Србији јавни превоз користи око 774.000 грађана, а аутомобиле поседује 1.8 милиона људи, што је више од четвртине становништва. Увођењем бесплатног јавног саобраћаја би се смањила емисија штетних гасова, смањио број аутомобила и саобраћајне гужве и помогло би се сиромашнијим грађанима.