Председник Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) и народни посланик, Жика Гојковић, примио је у Скупштини Србије, председника Савеза Срба Француске, Ђура Ћетковића. Ова организација окупља српска удржења и клубове српске заједнице у Француској, која броји више од 400.000 људи.

Разговарали су о положају српске дијаспоре у овој, једној од водећих земаља ЕУ, могућности да се више укључе у друштвени и политички живот Србије и што боље представе нашу земљу у иностранству.

Гојковић је упознао госта о предлогу ПОКС, да се омогући дијаспори да гласа електронским путем или писмом, а не као до сада у конзулатима која су удаљена хиљадама километара. Такође, о предлогу да се оформи поново Министарство дијаспоре, а министра да бирају представници Срба у расејању, као и да дијаспора има 20 загарантованих места у Скупштини Србије за своје представнике које сама бира у оквиру посебне изборне јединице, као у многим другим државама.

–  Дијаспора је огромна шанса за Србију коју наша отаџбина пропушта. Више од 4 милиона Срба живи у расејању. Међу њима има врло успешних и утицајних људи, који желе да помогну матици, али их држава игнорише. Осим овога, дијаспора годишње унесе у земљу преко 4 милијарде евра, што је више од свих кредитних аранжмана које ММФ нуди. С обзиром на све то, интерес Србије је да развије што могуће боље односе са дијаспором и укључи их у свој политички и друштвени живот – изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.

Председник Савеза Срба Француске је изразио задовољство што се у Србији све чешће отвара тема положаја дијаспоре у српском друштву и подржао предлоге које је ПОКС изнео, оцењујући их као неопходне да би и дијаспора гласала у већој мери и још више подржала своје сународнике у матици и државу Србију.