Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) тражи да се омогући свим нашим држављанима који живе у иностранству да на предстојећим изборима несметано искористе своје бирачко право.

– Основни принцип демократије је право сваког грађанина да на изборима изрази своју слободну политичку вољу. Досадашња пракса да се бирачка места у нашим амбасадама у иностранству отварају само ако се за гласање пријави више од 100 бирача, није у демократском духу, а на тај начин се крше и основна грађанаска права великом броју људи који живе у дијаспори, а имају држављанство Србије. Сваки глас исто вреди и сваки наш држављанин нам мора бити подједнако важан, ма где живео тренутно – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић

ПОКС подсећа да се залаже за много ближу и јачу сарадњу са Србима у расејању као и да је већ покретао иницијативе да дијаспора гласа електронским путем, као и за поновно успостављање Министарства за дијаспору. Дијаспора унесе у нашу отаџбину сваке године око три милијарде евра путем новчаних дознака, односно око 9 одсто БДП-а Србије, што је двоструко више од укупних страних инвестиција које просечно годишње уђу у нашу земљу.