Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поднеће амандмане на предлог Закона о попису становништва, домаћинстава и станова 2021, који предвиђају да се грађани могу определити само за признате нације од стране државе, а не као до сада како ко хоће.

– Ако је Србија озбиљна држава која води рачуна о српском националном интересу, онда неће допустити да се у попису евидентира национална припадност Војвођанин, као што је то могло у претходним пописима. Прихватање војвођанске нације као опције у попису, чак и као категорија регионалне припадности, увод је у проблеме које имамо у Црној Гори данас, јер су комунисти од 1981. године на попису увели категорију националности „Црногорац“. У Војводини живе разне националне заједнице и ми смо поносни на то, али нећемо допустити да се у северној српској покрајини ствара од српске нова војвођанска нација, која ће сутра тражити и своју државу и војвођанску православну цркву – поручио је потпредседник ПОКС Војислав Михаиловић.

ПОКС подсећа да се према последњем попису више од 20.000 становника северне српске покрајине изјаснило да је Војвођананин према националности, а неке странке и удружења грађана чак су јавно путем билборда позивали грађане да се тако изјасне.