Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива Владу Србије да затражи одштету на име више од 70 фабрика отетих од Србије и пребачених у Хрватску и Словенију. Ову систематску пљачку потврдила је и ЦИА извештајем RDP80 – 00810A008600430009 – 4 из 1955. године, са кога је скинута ознака тајности те је јавно објављен, заједно са још 12 милиона докумената из целог света.

– Хрватска и Словенија морају да надокнаде Србији штету од преселења фабрика, као и изгубљену добит. Комунистичке власти су овакву одлуку донели 1955. године, да би економски ослабили Србију и учинили је зависном од Хрватске и Словеније, што им није до краја успело. Србија је морала бити кажњена јер је била и остала за краља. Штета је са ове дистанце несагледива, јер је заустављен снажан привредни развој  српских градова, али бисмо њеном наплатом бар делимично исправили неправду која нам је учињена – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да је одлуком комунистичких власти из 1955. године у Осијек пресељена фабрика сапуна, у Загреб фабрика батерија, да је у Сплиту завршила Беочинска фабрика цемента, док је из Крагујевца за потребе бродоградилишта у Сплит пребачена у то време највећа метална преса на Балкану. Из Србобрана је цела електрична централа однета у Словенију, док је читава фабрика камиона из индустрије мотора Раковица пресељена у Марибор, где су се касније производили популарни камиони „Тамићи“.