Влада Србије уместо што четвртину новца троши на плате и доприносе државних службеника треба више новца да преусмери у развој привреде и пољопривреде, сматра Покрет обнове краљевине Србије (ПОКС).

– Буџет треба да подстакне развој пољопривреде јер ће у доба пандемије, храна бити дефицитарна у свету и цена ће јој расти. То је шанса Србије да повећа извоз и своје приходе. Уместо тога предлог закона о буџету предвиђа изградњу стадиона 250 милиона евра и других инфраструктурних објеката који могу да чекају и нека боља времена – изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.

Он објашњава да су укупни планирани буџетски приходи 1.336 милијарди динара, али да се скоро пола тог новца приходује од царина и ПДВ-а на увозну робу. (513,7 милијарди је ПДВ на увоз док је царина 53,1 милијарду) Такво пуњење буџета је доказ да имамо слабу привреду. Буџет иначе превиђа да се привреда помогне са тек 1,5 одсто буџета, а пољопривреда са три одсто, што је скандалозно мало. Истовремено за плате државних службеника биће потрошена четвртина буџета 513,7 милијарди динара за плате и 53,1 милијарду за доприносе.

– Кредитима ће се поправити регионални путеви и инвестираће се у енергетику, железницу и важне саобраћајнице и то је добро, али и омогући ће увозничком лобију да овде лакше довезу и продају своју робу, док ми скоро ништа од производа немамо да понудимо за извоз, а могли би пољопривредним производа – каже Гојковић.