Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) захтева од Владе Србије и Министарства рударства и енергетике да се рудна рента повећа по хитном поступку за експлоатацију природних добара Србије.

– Србија даје странцима своја природна богатства у бесцење. Рудна рента у Србији је данас међу најнижим у свету. Руска компанија за нафту коју извуче из Србије плаћаја ренту 3 одсто, док у Русији за то исто плаћаја држави 22 процента. Ништа боље није ни за коришћење других ресурса и резерви минералних сировина, као што су угаљ и уљни шкриљци, радиоактивне и друге сировине. Док се буџет Србије пуни наметањем нових пореза грађанима, стране компаније зарађују на нашим рудним богатствима милијарде. Ово се мора променити хитно и од тога нећемо одустати – поручио је председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС наглашава да су накнаде за коришћење рудних богатстава у Србији су међу најнижим у Европи. У Хрватској су 10 одсто, у Мађарској и Румунији, 12 одсто, а у Словенији 18 одсто. Највишу рудну ренту има Руска федерација, 22 одсто прихода.