Национално демократска алтернатива (НАДА), односно савез странака Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) и Демократска странка Србије (ДСС) и 14 удружења грађана тражи да се на дан председничких и парламентарних избора (да не би представљао додатни трошак) распише и референдум којим би се грађани изјаснили о питању истополних бракова.

– Питање дозволе истополних бракова је толико значајно за наше друштво, да нико нема право да о њему доноси одлуке осим самих грађана. Истополни бракови врло негативно и дубоко задиру у саму срж наше традиционалне породице која је основа друштва, да би тако олако, уз кратку јавну расправу скупштина усвојила закон о томе – изјавио је председник ДСС, др Милош Јовановић.

– Без обзира шта је тренд на западу, ми треба да сачувамо традиционалне, породичне вредности, јер без здраве породице нема среће и просперитета државе. Истополни бракови нам се намећу да униште нашу породицу, ослабе наше друштво, државу и нацију и на то никада нећемо пристати. Нека буде референдум и нека грађани кажу шта мисле – изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС и ДСС подсећају да оваква питања нису неуобичајна у демократским друштвима. У Швајцарској и Краљевини Данској, грађани се на референдуму изјашњавају о многим питањима, од истополних бракова, абортуса, новчане помоћи из буџета свим грађанима, па до питања да ли је дозвољено да се кравама секу рогови да би давале више млека. Сматрамо да и грађани Србије треба некада нешто да се питају на референдуму и да је ово идеална прилика.