Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) подржава став Српске Православне Цркве, која се противи усвајању закона о истополним заједницама. Противимо се усвајању овако важног закона на брзину, без широке јавне расправе и захтевамо да се о овом, веома битном питању, изјасне грађани на референдуму.

– Став цркве је јасан, али и већине грађана Србије, који би се на референдуму недвосмислено показао, да је брак заједница искључиво мушкарца и жене и да само тако може и треба да буде. Нама је јасно, а пракса је показала у другим државама које су сличан закон усвојиле, да је то само први корак ка давању права истополним заједницама на усвајање деце. То нећемо никада дозволити јер би то разорило нашу традиционалну породицу и друштво у целини – изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС има разумевање да постоји потреба за остварењем одређених личних, имовинских, наследних и других права које би правно регулисали односе истополне заједнице, али истовремено указујемо на могућност да се она у правном поретку Србије могу остварити у потпуности административним путем, без задирања у брачно и породично законодавство.