Ваздух у центру Београда је данас опасан по здравље, а слично је и у другим српским градовима, показују мерења стручних светских институција.

– Подржавамо грађане који су протеклих дана протестовали под слоганом „Еколошки устанак“ јер је ситуација заиста алармантна, ваздух и реке су загађене – изјавио је предсеник ПОКС Жика Гојковић. Он подсећа и да је ПОКС одавно почео да упозорава да грађани трпе последице несавесног управљања природним ресурсима.

Гојковић сматра и да су екологија односно загађена природе проблем који требају да схвате како власт, тако и опозиција и сви грађани, „јер загађену воду и ваздух дишемо и пијемо сви…“

– ПОКС је против градње насеља на водоизворишном пољу у Макишу у Београду, против смо стављања планиских река у цеви, против смо неконтролисаног сечења шума, изградње насеља у парку у Кошутњаку у Београду, против смо продаје водоизворишта и бања странцима. Не желимо да нашој деци оставимо бетон и отрован ваздух. Подржавамо све захтеве које су Влади Србије и Председнику Србије заједно упутили грађани на недавно одржаним патриотско еколошким протестима – рекао је Гојковић.