Делегација коалиције НАДА коју чине ПОКС, ДСС и 19 удружења грађана, одала је пошту и положила венац на гроб Краља Петра I Kарађорђевића у цркви Св. Ђорђа на Опленцу, а поводом сто година од упокојења највољенијег српског краља.

Нико не може да оспори чињеницу да је Краљевина срушена пре 76 година насилно, на недемократски, противправни и неуставан начин и да је сазрело време да се отвори питање државног уређења и облика владавине у Србији, монархије или републике.

Мора се пружити шанса грађанима да се изјасне путем референдума или уставотворне скупштине у каквој држави желе да живе, након широке четворогодишње јавне расправе у којој би се чули аргументи и за и против.

Чињеница је да је у време владавине ЊКВ Краља Петра I Карађорђевића Србија била поштована, економски јака и држава која је била пример демократије у тадашњој Европи и свету, са највећим степеном поштовања људских права и слободе медија.

Такође, у његово време су извојеване велике војничке победе и успеси, када су од Турака ослобођене наше вековне територије, Косово и Метохија, Рашка и Стара Србија, односно садашња Северна Македонија, а Краљевина Србија се уписала међу победнице и у Првом светском рату.

Ово не споре ни најтврђи заступници републиканске идеје.