Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) Војислава Мухаиловића апелује на државне званичнике да у дипломатским активностима више пажње посвете заштити манастира Високи Дечани на Косову и Метохији, јер је према извештајима европские организације за културно наслеђе Ностра, уврштен међу седам најугрођенијих у Европи.

“Манастир Високи Дечани има непроценљив значај за српски идентитет, не само на Косову и Метохији, него за наш народ у целини и држава мора да употреби сва дипломатска средства да га заштити. Срамно је што међународна заједница није урадила ништа да натера привремене институције на КиМ да примене одлуку суда из 2016. године, о враћању имовине овом манастру. Србија мора стално да инсистира на томе” – изјавио је председник ПОКС, Војислав Михаиловић.

“Нико не може да оспори чињеницу да је угрожен манастир Високи Дечани јер чак и у годишњем извештају о верским слободана на Косову и Метохији Стејт дипартмента стоји да привремене институције на КиМ не поштују одлуке суда и да се без објашњења не дозвољавају верницима из Србије да га посете. Државни званичници морају много већу пажњу а посвете овој једној од највећих српских светиња” – додао је Михаиловић.