Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) оцењује да су одлуком Европске комисије да укључи Охридски споразум у преговарачко поглавље 35 врата за чланство у ЕУ Србије трајно затворена.

„ЕУ је и званично донела одлуку да Србија може постати њена чланица само ако се и формално, заувек одрекне Косова и Метохије. Ствари су одлуком Европске комисије истеране на чистац и оно што смо и раније знали, сада се потврдило и званично. То није ништа трагично за нашу будућност, јер је истина увек лековита и отрежњујућа“ – изјавио је председник ПОКС Војислав Михаиловић.

„Сарадња са Европском Унијом је могућа и без нашег чланства у њој. С обзиром на нове околности, неодложно је потребно донети одлуку о прекиду даљих преговора о чланству Србије у ЕУ. Уместо тога потребно је фокусирати се на економске споразуме са Бриселом и билатерално са земљама чланицама у складу са обостраним интетересима. Најпреча дужност у овом тренутку и законска обавеза српских власти је да свим расположивим средствима заштити животе и имовину косовских Срба, уведе реципрочне мере према Приштини и алармира светску јавност о новом таласу тортуре који Срби пролазе. Влада Србије мора јасно стави до знања да ни по коју цену неће дозволити егзодус нашег народа, нити више учествовати у политичким процесима чији је циљ сада и званично и потпуно јасан, а то је заокруживање државности лажне државе Косово“ – истиче Михаиловић.