Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) упозорава јавност да Рио Тинто својим пројектом складишта сумпорне киселине и експлозива за рудник литијума у Јадру остварује уштеде и профит на штету спречавања ризика од катастрофа.

„Спуштањем залиха експлозива на седам, а сумпорне киселине на три дана Рио Тинто је избегао процедуру за SEVESSO постројења вишег реда и израду екстерног плана заштите од великог удеса као и израду Извештаја о безбедности чиме је по цену повећања ризика по животну средину појефтинио заштитне процедуре и већ ту остварио профит“ – изјавио је председник ПОКС и народни посланик Војислав Михаиловић.

„Овако мале залихе експлозива и сумпорне киселине нема ниједна српска фабрика сличног ранга што буди основану сумњу у добре намере Рио Тинта. Подсећам одговорне у овој компанији да ПОКС није добио одговор на јучерашње питање где одлази њиховим пројектом предвиђена разлика од 103,3 тоне ископаног и на депонију одложеног арсена и на који начин ће заштити Јадар од 1А канцерогеног мутагена арсен триоксида. Одговоре ћемо добити на овај или онај начин, баш као што ћемо на било који начин учинити све да спречимо уништење Србије“ – истакао је Михаиловић.