Данас је Председништво Српског покрета обнове искључило из чланства функционере странке који су тражили седницу Главног одбора СПО на којој би се расправљало о стању у странци и предлогу 42 функционера странке о избору Вука Драшковића за почасног председника.Искључени су Жика Гојковић, Зоран Миленковић и Мирко Чикириз, бивши потредседници СПО, мр Владимир Јелић, бивши члан Председништва СПО, као и мр Ненад Томашевић, заменик председника ИО СПО, др Горан Иванчевић, потпредседник ИО СПО, Славољуб Саша Ивковић, члан Извршног одбора СПО, Влатковић Драгослав Драган, председник Промотивног ИО СПО и Бобан Толић, члан ИО СПО, као и осталих 33 функционера странке који су се „дрзнули“ да затраже сазивање седнице Главног одбора СПО.

PO SPO– Тражили смо седницу Главног одбора на којој би у демократској атмосфери разговарали о реформама и унапређењу рада странке, а уместо тога добили смо искључење из странке на седници Председништва које чине људи које је Вук Драшковић лично изабрао. Председник странке се определио за овакву одлуку из страха од седнице Главног одбора, јер врло добро зна да је већина у странци за промене. Иако Статут странке предвиђа право на одбрану приликом дисциплинског поступка, ми нисмо чак ни позвани на седницу, чиме је ова одлука противправна и нестатутарна. Без обзира на то, нећемо се жалити на њу, него ћемо прихватити реалност да председник странке не жели да СПО преживи на политичкој сцени Србије, него се определио за његово гашење и претварање у невладину организацију.

Већина је у странци за то да наставимо даље да се боримо за изворни програм СПО из 1990. године и на бази тог програма формирамо сопстену странку која ће носити назив Покрет обнове Краљевине Србије. Борићемо се за обнову модерне европске Краљевине Србије, децентрализацију власти у Србији, неговање традиционалних вредности у нашем друштву, а на економском плану либералну економију и чврсто везивање за Европску Унију и устројство наше државе по моделу најразвијенијих земаља западног света – рекао је овим поводом Жика Гојковић, народни посланик и бивши заменик председника СПО.

Прикупљање 10.000 потписа за оснивање Покрета обнове Краљевине Србије започеће у понедељак, 5. јуна 2017. године, а у томе ће наредних дана учествовати више од 40 одбора Српског покрета обнове широм Србије, који су незадовољни оваквом одлуком Председништва странке.

MAR_1893Реч је о одборима у: Кули, Ариљу, Тителу, Лапову, Темерину, Убу, Трстенику, Бечеју, Сомбору, Бабушници, Новом Саду, Зрењанину, Суботици, Сремској Митровици, Варварину, Аранђеловцу, Книћу, Прибоју, Лапову, Грделици, Чукарици, Голупцу, Горњем Милановцу, Лучанима, Барајеву, Пожаревцу, Обреновцу, Љубовији, Житишту, Руми, Бачкој Тополи, Апатину, Србобрану, Шиду, Оџацима, Иригу, Жабљу, Новој Вароши, Бачкој Паланци, Сремским Карловцима, Баточини, Босилеграду, општини Страгари у Крагујевцу и Ивањици.

Подршку Вуку Драшковићу у незаказивању седнице Главног одбора дало је 14 одбора: Ваљево, Чачак, Ћуприја, Богатић, Врњачка Бања, Смедерево, ГрО Београд (без Чукарице и Барајева), Ниш (који има повереника, дакле нема ГрО), Власотинце, Владичин Хан, Петровац на Млави, Књажевац, Крагујевац (без одбора Страгари) и СПО Америка (што можете видети на сајту СПО Београда).

Ко је све од функционера СПО потписао писмо председнику СПО и тражио седницу Главног одбора, а искључен је из странке данашњом одлуком Председништва СПО, можете погледати на сајту www.poks.rs у секцији Вести, категорији Србија.