Интересовање за ПОКС је огромно. По целој Србији прилазе нам, не само нови чланови, већ и целе одборничке групе и групе грађана.

– Поготово је то видљиво у Источној и Јужној Србији, где је ПОКС у Нишу и другим општинама, преко ноћи, постао велика политичка снага – истиче у интервјуу за Фејсбук страницу ПОКС заступник наше странке Жика Гојковић.

Покрет обнове Краљевине Србије је недавно регистрован као политичка организација. Да ли сте задовољни динамиком развоја странке?

ЖГ – Нико од нас, који смо основали Покрет обнове Краљевине Србије, није очекивао да ћемо за овако кратко време и са скромним ресурсима да створимо странку која већ самим оснивањем представља респектабилну снагу на политичкој сцени Србије. Још једном се показало да јака воља, јединство, квалитетни људи и добра идеја у коју чврсто верујете, представљају најснажнији темељ при изградњи једне политичке организације. То је, буквално речено, формула нашег малог успеха. Намерно кажем малог, јер и поред изненађујуће великог ветра у леђа у виду народне подршке коју добијамо свакодневно, ипак смо свесни да нас чека још много посла да бисмо стигли до циља који смо пројектовали. У сваком случају, сви смо задовољни динамиком развоја странке, као и чињеницом да се одбори и повереништва формирају из дана у дан, без обзира на то што је време годишњих одмора и што није нимало лако у оваквим условима стварати нову страначку инфраструктуру.

Колико тренутно ПОКС има одбора и чланова странке?

ЖГ – За непуних 12 дана скупили смо више од 12.000 потписа подршке за формирање ПОКС-а. Осим СНС-а, то није успело ни једној странци у последњих 15 година у Србији. Томе треба додати и чињеницу да, у послу који смо експресно завршили, није учествовала бар једна трећина садашње организације, из техничких разлога. Тешко је тренутно проценити колико имамо чланова, јер свакодневно радимо са људима на терену. Већ сада имамо организовано више од 50 одсто одбора по Србији, а нова повереништва ничу у скоро свим општинама и градовима. Имамо своје представнике у Скупштини Републике Србије, Скупштини АП Војводине и скоро 100 одборника у многим локалним скупштинама. Тај број ће ускоро бити и већи. Жеља нам је да, до Сабора (15. октобра), када ћемо изабрати све органе странке, у скоро сваком месту у Србији имамо бар повереништво ПОКС-а. За сада смо на добром путу да оно што смо замислили буде и реализовано.

Која је разлика између СНС и ПОКС, шта је то шта прави велику разлику између те две странке?

ЖГ – Иако смо у коалицији на свим нивоима власти, и припадамо и једни и други странкама десног центра, међу нама има наравно и разлике. Сасвим је нормално да, када би смо били у прилици, неке ствари бисмо другачије радили, или би нам приоритети били другачије распоређени. Прво и основно, највећа разлика између нас је у погледу државног уређења.

Ми смо монархисти, а они су републиканци. ПОКС је странка која свој идентитет гради тражећи најбољи баланс између поштовања традиције нашег народа, и модерног система вредности који је изграђен у најразвијених земљама Европе, поготово у оним државама које су краљевине. Иако смо у мањини, ми не одустајемо од жеље за исправљањем неправди из прошлости. Ако то не учинимо (без обзира на то да ли говоримо о истинитом тумачењу историје, раскиду са комунистичким наслеђем, или правичној реституцији), никада нећемо имати будућност коју желимо и заслужујемо, јер ће увек постојати могућност да те грешке поновимо. Као што нам се, нажалост, и десило деведесетих година. За тако нешто, осим истине, потребна је храброст и воља да коначно дођемо до националног помирења. То је, уз повратак крштеног имена Србије, суштински циљ Покрета обнове Краљевине Србије. Када је реч о економском опоравку земље и борби против корупције и криминала, сматрам да нам је неопходна већа транспарентност, поготово у локалним самоуправама, а корените реформе захтевају хитно усвајање закона о пореклу имовине и отварање досијеа. То је тежак, али и једини могући пут за јачање правне државе.

ПОКС ће на томе инсистирати, јер ниједна странка до сада није показала озбиљну жељу за доношењем ових закона, без којих реформе никада неће бити потпуне и корените. Залажемо се за промену изборног процеса и начина гласања за људе у дијаспори. Решење је да се гласа електронским путем. Има, наравно, још животних тема око којих се разликујемо, али то се не може објаснити у неколико редова. На томе ћемо радити у будућности, нудећи истину и одржива решења.

Председник Србије, Александар Вучић, иницирао је унутрашњи друштвени дијалог о Косову и Метохији, дијалог у којем би учествовале све релевантне политичке организације у Србији, као и СПЦ и САНУ. Да ли подржавате тај дијалог, будући да је очигледно да је он изузетно важан за Србију као државу и њене грађане?

ЖГ – Сваки нормалан човек који жели добро својој породици и свом народу подржаће идеју о дијалогу. Оно што разликује државника од обичног политичара је то да у одређеном тренутку мора преузети одговорност, којом краткорочно губи популарност, али дугорочно ради за добробит свог народа. До сада, сви председници су косовско питање затрпавали под тепих, чинећи само најнужније ствари, не би ли којим случајем изгубили рејтинг који имају. Желим да верујем да је дошао крај таквој политици додворавања масама и одлагања проблема који ће једног дана дочекати нашу децу, а Србија ће наставити да тавори. Мора се храбро отворити јавна расправа и покушати доћи до концензуса свих важнијих институција и политичких и интелектуалних лидера у земљи.

Полазна основа мора бити та, да никада ниједна организација или појединац не сме признати независност Косова, али у исто време, потребно је учинити све што је могуће, да се нашим људима на Косову обезбеде што већа права и бољи услови за живот, а остатку наше земље прилика за просперитет и економски опоравак. Упоредо са тим, морамо наставити да јачамо везе са земљама Европске уније, поготово са оним државама које су биле наши деценијски пријатељи и савезници, како у ратовима, тако и у миру. Косово је тренутно легло великог криминала, али и расадник терориста. Сигуран сам да ће доћи дан када међународна заједница више неће смети да забија главу у песак, већ да се определи јасно према овом Балканском „бурету барута“. Тај моменат ми морамо дочекати спремни, јединствени и оснажени старим партнерствима, која смо, нажалост, изгубили у несрећним деведесетим годинама. У сваком случају, треба да учинимо све што је могуће да више не водимо ратове, поготово не оне који су већ унапред осуђени на пропаст, као што је то био случај у не тако давној прошлости. Од тих последица се још увек нисмо опоравили, и зато дијалог не сме да има алтернативу.

По Вашем мишљењу, како би могло да изгледа коначно решење тог, изузетно значајног питања за Србију, али и за цео Балкан?

ЖГ – Мислим да сам делом већ одговорио у прошлом питању. Тешко је рећи шта конкретно учинити што би задовољило обе стране. Такво решење је можда и немогуће. За почетак је важно да барем једном покушамо да будемо јединствени, а међународна заједница непристрасна и реална. У таквим условима бисмо могли доћи до одрживих решења, која су већ примењена у појединим земљама, рецимо на примеру Кипра.
Има још сличних варијација, само је питање да ли ће постојати воље, поготово код Албанских лидера, који ће водити преговоре, а чије руке су упрљане крвљу нашег народа.

Делегацију Покрета обнове Краљевине Србије примио је на разговор Њ.К.В. Престолонаследник Александар 2. Карађорђевић. Да ли сте задовољни разговором са Њ.К.В. Престолонаследником Александром?

ЖГ – Више смо него задовољни пријемом, као и разговором који смо водили. Поновићу још једном да ПОКС изузетно поштује све што Престолонаследник и његова породица чине за нашу земљу и наш народ у промовисању вредности за које се и сами залажемо. Такође поштујемо и њихову вољу да остану политички неутрални. На нама је да радимо искрено и поштено и да ни на који начин не обезвредимо ону љубав према круни коју носимо из својих кућа, јер то што носимо у нашим срцима је јаче од сваке политике, јаче је чак и од саме борбе за монархију. То је на првом месту – дуг према нашим породицама и прецима.

Какви су даљи планови Покрета обнове Краљевине Србије, ускоро се очекује и Изборна скупштина-Сабор Странке?

ЖГ – Иако је време годишњих одмора, вредно радимо на учлањавању људи и формирању одбора.
Као што сам већ рекао, презадовољни смо одзивом и чинимо све да странку омасовимо, али никако на уштрб квалитета, такође се припремамо за Сабор, који ће бити одржан 15. октобра. После тога, Србија ће коначно имати странку на коју се чекало још од 1945. године, можда и једину странку која неће гајити култ лидера, већ култ идеје. Наш циљ је јасан и никада нећемо одустати од њега.

С вером у Бога, за Краља и Отаџбину!

Аутор: Влатковић Драгослав-Драган