Србија је деценијама патила и време је за њен препород, кроз обнову Краљевине, изјавио је јуче на Изборној скупштини ПОКС-а у Сава центру заменик председника странке Мирко Чикириз.

Један од оснивача Покрета обнове Краљевине Србије истакао је да се та организација залаже да Србија буде модерна европска краљевина попут Данске, Шведске, Холандије, Велике Британије и Шпаније.

– Испричаћу вам једну причу, драги пријатељи. Један од наших највећих владара, у народу познат као “Краљ ослободилац”, “Стари краљ” и “Чика Пера”, Краљ Петар I Карађорђевић, тражио је од тадашњег министра финансија кредит. Министар је краљевом изасланику рекао овим речима – “краљеви су данас ту а сутра нису, то је променљиво и може им се свашта десити. Имам, ал’ не дам!”. Када би то могло да се догоди у републици, питам ја вас? А у краљевини је чак и краљ могао да буде одбијен за кредит – навео је Чикириз, илуструјући уређеност државног система у време владавине једног од најуспешнијих монарха из династије Карађорђевић.

Чикириз је у свом надахнутом говору говорио о томе да препород Србије дугујемо прецима, али да је то уједно и борба за будућност и за сву нашу децу. – Велики вожд Карађорђе оснивач је династије Карађорђевић. Он, коме се дивио и следећи највећи војсковођа Наполеон, изборио се за отаџбину, као што су то радили и његови наследници који су ширили територију Србије – навео је Чикириз, подсећајући да је Краљевина силом укинута и да је историјско наслеђе наше земље нешто што се никако не сме занемарити.

Заменик председника Покрета обнове Краљевине Србије осврнуо се и на националну химну, истичући да је лепша химна Србије у којој се помињу краљ, Бог и правда, од химне “о сужњима које мори глад”.

– Ово је велики дан за нас, историјски дан за Србију. Покрет обнове Краљевине Србије ће се борити и дати све од себе да рехабилитује претке, исправи историјске неправде и од Србије направи модерну европску краљевину – додао је Мирко Чикириз, који је испраћен овацијама више од хиљаду делегата ПОКС-а са говорнице на великој изборној скупштини у препуној сали Сава центра.