„Не желимо да на мала врата путем коалиција дођемо до одборничких и посланичким места, јер то нас не интересује!“- рекао је Жика Гојковић,председник ПОКС за „Недељник“

Лидер недавно формираног Покрета обнове Краљевине Србије Жика Гојковић оптимистичан је када је реч о подршци грађана монархистичким идејама и враћању Србије на старо државно уређење. Он је у интервјуу за „Недељник“ говорио о плановима Покрета обнове Краљевине Србије, њиховом односу са Александром Вучићем и и престолонаследником Александром Карађорђевићем.

Како планирате да вратите монархију у Србију?

Свима је познато да је је монархија у Србији, односно у Југославији, није укинута народном вољом, него вољом тенкова и војне силе у Другом светском рату. Прво је монархију укинуо Хитлер окупацијом наше отаџбине, а онда је Совјетска армија ослободила нашу земљу и инсталирала своју марионетску комунистичку власт, као и у већини источноевропских држава. Та власт је забранила све политичке партије, осим Куминистичке партије Југославије, укинула демократију и вишепартијски систем какав је владао у краљевини и завела диктатуру. Све политичке неистомишљенике тога доба је у почетку убијала, а потом хапсила и слала на Голи оток. У таквим околностима је организовала референдум о томе да ли је народ за краља или не. Наравно да тај референдум није био ни демократски, ни цивилизован, ни легитиман, ни легалан. Али без обзира на то, многи су чак и тада у тзв. ћоравим кутијама, 1945.године гласали за краља. Они нису знали да ти гласови неће бити бројани, већ да ће уместо тога бити хапшени и осуђивани као државни непријатељи. Најлогичније би било да данашња Скупштина Србије просто прогласи неважећом одлуку из 1945. године и да врати стање на оно које је било пре доношења нелегалних и противправних одлука.

С обзиром на то да тренутно не постоји политичка воља да се исправљају неправде из прошлости, ми предлажемо да се организују избори за уставотворну скупштину на којима би странке износиле свој програм по питању не само државног уређења, него и других актуелних питања, Косова и Метохије, војних савеза, економског уређења и да странке које победе на тим изборима пишу нов Устав Србије. Ако Покрет обнове Краљевне Србије победи на тим изборима и странке блиске нашој, ми ћемо сачинити устав такав да ће Србија бити краљевина, уређена по моделу економски најразвијених европских монархија, Велике Британије, Шведске, Норвешке, Данске, Белгије и Шпаније.

Колико Вам те планове ремете разултати неких истраживања који говоре да монархију подржава тек 26 одсто грађана Србије?

Веома сам задовољан да у Србији више од четвртине грађана подржава идеју обнове Краљевине Србије, с обзиром на пропаганду државе која против краља траје преко 72 године у континуитету и бројних лажи, фалсификата и манипулација који су изнети на рачун краљевске династије Карађорђевића. Овде треба узети у обзир да је читавих пола века од Другог светског рата, трајао прогон свих оних којима је блиска та идеја. Они су буквално убијани без икаквог суђења, протеривани из земље, забрањивано им је запошљавање у државним фирмама, одузимана им имовина, јавно су линчовани и медијски сатанизовани. И поред свега тога, опет је сваки четврти грађанин Србије данас за ту идеју. То говори да је идеја монархије толико укорењена у бићу нашег народа и нације, да је немогуће уништити. Сигуран сам да је проценат подршке обнови Краљевине Србије још и већи обзиром да се и дан данас многи плаше да се изјасне за њу, плашећи се проблема које су имали у прошлости, као и њихови преци. Сигуран сам да би се на референдуму већина грађана изјаснила за обнову Краљевине Србије, само када би кампања трајала најмање годину дана, јер је толико времена потребно да се демантују лажи које су неговане преко педесет година и када би медији били отворени подједнако за оне који су за и против ове идеје.

Можете ли да окупите све који су протагонисти круне или рачунате само на оне наупорније у стварању монархистичког уређења?

Покрет обнове Краљевине Србије, који водим, тренутно је једина странка која се отворено и свом снагом залаже за обнову Краљевине Србије. Ми јесмо млада странка, формирана пре пет месеци, али већ сада имамо преко 70 одбора у разним градовима Србије и заступљени смо са својим представницима у Скупштинама Србије, Војводине и преко 30 градова и општина. Свакога дана прилазе нам нови људи, највише они који се никада нису бавили политиком, али и угледне личности из света културе и науке. Нама прилазе и сељаци и доктори наука. Сви они који желе обнову Краљевине Србије, да наша отаџбина почне поново да ниже победе и успехе, да буде угледна, уважена и поштована у свету као што је била док је била краљевина, сигуран сам да ће прићи нама вро брзо. Довољно је да кажем да смо приликом процеса регистрације наше странке, за само девет дана прикупили више од 12.000 потписа оверених од стране јавних бележника. Ово није пошло за руком странкама које се бусају у прса бројем посланичким мандата и резултатима избора за председника Србије, а морали су да купе већ регистровану странку и затим је преименују, само да би избегли прикупљање потписа подршке грађана. Неки који су освојили преко 5 одсто гласова на републичким изборима су покушали да прикупе потписе и региструју странку, па су одустали, када су видели колико је то тешко.

Који вам је план за београдске изборе?

На изборе са Скупштину града Београда ми ћемо наступити самостално, јер желимо да се уверимо колику подршку има наша идеја, људи и програм. Не желимо да на мала врата путем коалиција дођемо до одборничких и посланичким места и фотеља, јер то нас не интересује. Интересује нас само пут који Србију води у обнову краљевине, а када се то деси, наша мисија је завршена.

Како је истовремено сарађивати и са престолонаследником Александром Карађорђевићем и са председником Вучићем? И који Александар Вам је ближи?

Покрет обнове Краљевине Србије у Скупштини Србије подржава све оне предлоге Владе Србије који су у интересу наше државе, а оне који нису ми отворено критикујемо. Свако ко објективно и неострашћемо анализира политику председника Вучића, било да је власт или опозиција, мора да призна да спољну политику води беспрекорно, да крчи све препреке ка путу Србије до Европске Уније. Наша држава ако хоће економски да се развија мора бити у породици европских земаља јер је окружена њеним чланицама, а ту јој је и место. У исто време, води рачуна да не будемо понижени као нација и да се очувају наши национални интереси. Са друге стране, неопходна је сарадња и добри односи са Русијом и Кином, које добијају све већи значај у светској економији и међународним односима. Држава Србија и у том погледу води мудру политику. Докле год се води таква политика, председник може очекивати нашу подршку. Што тиче сарадње са Њ.К.В. Престолонаследником Александром Карађорђевићем, имали врло топао и пријатељски разговор у Белом двору када смо се регистровали као странка. Престолонаследник не сме директно да подржава ни једну странку, јер ће он сутра бити краљ свим грађанима, а његова улога неће бити да води државу, јер то чини Влада изабрана на изборима. Његова улога ће бити да одржава политичку стабилност државе и њено јединство када су најкрупнији, витални национални интереси у питању, као и да користи своје родбинске везе које има са готово свим монархијама Европе, од Велике Британије и Данске на северу, па до Шпаније на југу, у корист наше државе.

Имате ли подршку Крунског савета? Који њихов савет вам је најдрагоценији?

Крунски савет је тело које је ванстраначко. Чине га најумнији људи ове земље, академици, књижевници, доктори наука. Сигуран сам, када би ти људи желели да воде државу, да би ми имали Владу Србије какву би пожеле многе европске земље. Они ће водити Србију тек када Србија буде краљевина. То је њихов став који се, нажалост, неће променити. Некада су наши министри спољних послова и амбасадори били људи попут Иве Андрића, Јована Дучића, Слободана Јовановића, а погледајте ко нас је све представљао док смо република. Подршку и симпатије многих из Крунског савета имамо и неки су и говорили на нашој изборној скупштини у Београду. Најдрагоценији њихов савет је да будемо другачији од свих који се тренутно баве политиком, да буде стрпљиви и да се служимо искључиво истином, јер ће истина и правда, као и вода, увек наћи свој пут и победити.

Да ли Вам је Вук Драшковић честитао на формирању монархистичког покрета?

Нико не може и не сме да спори улогу Драшковића што је почетком деведесетих омогућио да се Престолонаследник Александар врати са својом породицом из полувековног изгнанства у своју отаџбину и да буде дочекан у Београду како доликује глави породице која је ослободила Србију и толико учинила за нашу нацију. Нажалост, временом је сам Драшковић одустао од те идеје и ми када смо формирали Покрет обнове Краљевине Србије, нисмо ни очекивали његову честитку. Много нам више значе честитке грађана које свакодневно стижу на нашу адресу путем поште и интернета, како из земље, тако и из дијаспоре и због тога сам уверен да ћемо на првим парламентарним изборима бити озбиљно изненађење. За монархисте пријатно, а за републиканце врло непријатно.

извор : „Недељник“