Градска изборна комисија у Београду још увек није потврдила листу „Предраг Марковић – Покрет обнове Краљевине Србије“ искључиво због једног документа. Реч је о држављанству господина Предрага Марковића и то не зато што држављанство не постоји, него зато што није „млађе“ од 6 месеци.Иако по закону, није неопходно да изводи из матичних књига рођених и држављанства буду исходована у протеклих 6 месеци, за локалне изборе у Београду је то потребно.

Потписи који су потврђени у ГИК-у, укупно 1.275 су валидни, што је Комисија и утврдила, а сви остали кандидати, којих је, са господином Марковићем, укупно 37, имали су потпуно исправну документацију. Потписа је било и више, будући да је за 37 кандидата довољно 1.110 потписа. Сви предати документи су исправни и то је званично утврђено. Покрет обнове Краљевине Србије ће у току данашњег дана предати ново држављанство Предрага Марковића и на тај начин ће бити отклоњен овај бирократски проблем са нашом листом кандидата за одборнике у Скупштини Града Београда.

У наставку је и изјава носиоца листе Предрага Марковића:

„Грађани не морају да брину за проглашење листе која им после 73 године враћа право на „краљевски глас“. Листа ће наравно бити проглашена. Градска изборна комисија је констатовала да је наша листа „ПРЕДРАГ МАРКОВИЋ – ПОКРЕТ ОБНОВЕ КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ“ предала уз сву документацију и за трећину више потписа подршке грађана. Комисија је затражила да се отклони једини недостатак: Уверење о држављанству носиоца листе је старије од шест месеци. Прихватили смо то с осмехом.

Разумемо да ГИК ради према упутству које је донео. И верујемо да је упутство донето на основу уверења да је у питању формалност јер већ годинама министри Ана Брнабић и Бранко Ружић обавештавају јавност да грађани ово уверење могу да подигну у свакој општини и да више не морају да иду од шалтера до шалтера.

Стварност је наравно другачија од телевизије. Пошто ми је у општини Раковица то љубазно речено, (али су се обрадовали да коначно долази неко ко зна шта је држава и ко држи реч) приложио сам уверење у складу са Законом о локалним изборима (члан 19. став 2. тачка 6) и Законом о држављанству (члан 50) који не познају „застарелост“ уверења о држављанству. Коначно није било тешко да се седне у ауто и оде тих 156 километара до Параћина и узме ново уверење о држављанству. (Као и скоро милион становника Београда рођен сам у централној Србији.)

Поштујем одлуку ГИК и достављам НОВО уверење о држављанству. Драго ми је да смо и на овај начин показали грађанима зашто на личном примеру а не скупој реклами почињемо да уређујемо Београд.

Ако човек који је потписао и државност Србије (5. јуна 2006.) и Устав Србије (8. јуна 2006.) мора непрестано да доказује своје држављанство, шта се дешава тек другим грађанима Београда.

Зато у нашем програму за Београд и тражимо један шалтер за грађане и обнављамо Србију која не мора стално да тражи и проверава уверења ко је и шта је.“

Предраг Марковић