Општински одбор ПОКС у Убу предао је захтев за подизање споменика Војиславу Танкосићу и Светомиру Николајевићу.

Иницијатива за споменике нашим славним земљацима предата је званично у Општинском већу у Убу. Такође, захтев подразумева и да се Улица Јосипа Мајера убудуће зове Улица Војислава Танкосића.

– Наш Уб и Тамнава су изродили многе знамените Србе и већина њих су добили неко обележје, али има и оних који су заборављени. Данас се Уб великом брзином  гради и развија, отварају се нове улице и тргови тако да има места за улице и обележја која ће бити посвећена људима који су заузели високо место у историји Србије а потичу са наших простора. Свакако да је Светомир Николајевић једно од најзвучнијих имена које је Тамнава изродила. Једна улица на Убу носи његово име, на жалост о њему се на самом Убу мало зна и ми сматрамо да он заслужује далеко више од тога. По нама добро место за споменик Светомиру Николајевићу био би парк уз нову зграду општине – навео је председник ОО ПОКС Уб Светислав Матић.

Војвода Танкосић има таблу у Руклади и то је све, а многа места у Србији имају улице са његовим именом, споменик, па се чак и једно село на Косову зове по њему. Споменик Војводи Танкосићу би могао да буде постављен на Шепковцу, да одозго мотри и чува наш град.

Светислав Матић је коментарисао и спорну, Мајерову улицу. – За њу је више пута тражено да јој се промени име због доказаних злочиначких дела Јосипа Мајера и она би била идеална да понесе име Војводе Танкосића. Ако би овај предлог био усвојен, предлажемо да улица наредних пет година носи двојно име, и да се тако изађе у сусрет грађанима да не мењају одмах лична документа – додао је Матић.

Ови предлози, предати су у оквиру акције ПОКС под називом „Вратимо Убу знамените Убљане“.

Кратке биографије:

Војислав Воја Танкосић (Руклада, 28. септембар 1880 — Трстеник, 2. новембар 1915), познат као Војвода Танкосић, био је мајор српске војске, четнички војвода, један од оснивача Црне Руке и учесник најважнијих историјских догађаја у Србији, од Мајског преврата 1903. до Сарајевског атентата. Носилац је Златног војничког ордена Карађорђеве звезде са мачевима.

Светомир Николајевић (Радуша, 27. септембар 1844 — Београд, 18. април 1922) је био српски писац и политичар, професор Велике школе (суплент Велике школе, а за Катедру опште историје литературе с нарочитим погледом на литературу Словена и Срба), члан Српске краљевске академије, премијер Србије (у периоду од 3. априла до 27. октобра 1894. године), градоначелник Београда и министар унутрашњих послова. Један је од оснивача Радикалне странке, Друштва Светог Саве и масонске ложе „Побратим“.