Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) подсећа да се данас навршава 23 године од завршетка дводневне војно-полицијске акције „Бљесак“.

Ту акцију су спровеле хрватске војне, паравојне и полицијске снаге 1. и 2. маја 1995. године под руководством Фрање Туђмана на територији Западне Славоније. Западна Славонија је била у саставу тадашње Републике Српске Крајине, а намера акције била је њено етничко чишћење. У време напада, подручје Западне Славоније било је под заштитом снага УН. За само 36 сати протерано је око 15.000 Срба, 283 их је убијено или нестало, међу којима 57 жена и деветоро деце. Војска Југославије и Војска Републике Српске нису реаговале, нити су се укључивале док је „Бљесак“ трајао.

– Као што је злочинима и прогласом из 1941, кренуло етничко чишћење Срба у Хрватској и Босни, тако је операцијом „Бљесак“ настављено 54 године касније. Када се злочини у прошлости не осуде и кривци не казне, они се понављају у будућности. Упркос томе што ни до данас није рука правде сустигла најодговорније за злодела, од којих многи нису више међу живима, морамо инсистирати на томе да се они осуде и обележе у историји као злочинци – рекао је Жика Гојковић, народни посланик и председник ПОКС.

Чланови Покрета обнове Краљевине Србије ће данас запалити свеће широм Србије у помен жртвама операције „Бљесак“.