Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) изражава забринутост због најава са састанка НАТО у Бриселу, да ће САД тражити од Европе да на свим границама са Србијом распореди оружане снаге, тенкове и тешко наоружање.

Посебно забрињава идеја да Косово, Албанија и Македонија буду територије које нарочито треба да се појачају НАТО трупама. Овај предлог би био део стратегије која би требало да се примени у свим земљама у којима се разилазе интереси САД и Русије и врста притиска на државе да приступе НАТО савезу.

– Гомилање НАТО трупа на границама са Србијом могло би  имати за последицу јачање војне сарадње са Русијом и напуштање српске политике војне неутралности. Када је реч о Србима, ефекат оваквог притиска био би супротан од оног који НАТО жели да постигне. Ко год иоле познаје Србе, чуо је за „српски инат“, па би и тај фактор требало да узме у обзир приликом припремања оваквих претећих порука – изјавио је народни посланик, Жика Гојковић, председник ПОКС.

ПОКС подсећа на историјске чињенице из Другог светског рата – да су САД и Британија биле врло задовољне када је прорадио „српски инат“ приликом притисака Немачке на Краљевину Југославију да потпише приступање Тројном пакту. И тада су Срби били потпуно окружени војном силом и претрпели огромне губитке за рачун поменутих западних држава, али је и Хитлерова машинерија на крају била поражена.